The Egyptian Museum

Lisa kommentaar

juuli 27, 2023 kirjutas Tasneem

Pea igaüks, kes on oma jala Cairosse tõstnud, on ka külastanud Tahriril asuvat Egiptuse Muuseumi. Selle muuseumi külastamist võiks pidada pea sama oluliseks, kui seda on Giza püramiidide külastamine. Aga võta näpust, mina polnud oma 14 a. Cairos elamise jooksul kunagi seda olulist sammu ette võtnud. Enne laste sündi oli palju muid olulisi teemasid elus ning emaks saanuna ei olnud ühe suure muuseumi külastus väikelastega mõtekas. Tegelikult tundus et läksime ikkagi veel vara. Pisem poeg väsis/tüdis poole peal ära. Nii et tuli tempot tõsta ja ei saanud võtta aega kõige uurimiseks mida süda ihaldas. Samal ajal mul suurem poiss võiks muuseumites elada, temal on tarvis kõike lugeda ja uudistada. Olles päris aus, polnud meil see muuseum tegelikult veel plaaniski. Meie plaanid olid hoopis muud aga seoses abikaasa vajadusega olla kogu päeva jooksul kättesaadev ühe isikliku teemaga seoses, ei saanud me oma esialgset plaani ellu viia ning kiirelt valisime teise viisi kuidas ikkagi kodust välja minna ja lastega midagi ette võtta.

Ma ei tea kui palju selle muuseumi osas nüüd lisainfot anda võiks sest et me kõik ju teame et kohe-kohe on avalikkusele avatamas palju suurem ja uhkem muuseum: Grand Egyptian Museum. Usun et selle sama teemaga seoses olid mitmed vitriinid tühjad ja siin-seal võis kohata kolimiseks pakitud esemeid. Olles päris aus siis mind üllatas sealne segadus ja muuseumi enda vana ning närbunud sisustus. On rõõm tõdeda et Egiptus on avamas uut esindusmuuseumi sest et vana jätab soovida.

Muuseumi kollektsioon pärineb Predynastic perioodist kuni Greco-Roman ajastuni. Seal sai näha mitmeid kuulsaid ‘aardeid’, nagu näiteks Yuya ja Thuya hauakambrist leitud laiaulatuslik aaretevalik, samuti Tanisest leitud esemed (Tanise külastusest siin: https://tasneemu.wordpress.com/2022/06/09/tanis-san-el-hagar/), kuulus Narmer Palette, Khufu kuju, puidust Ka-aper kuju, Tutankhamun’le kuulunud aardeid ja palju-palju muud. Minu enda jaoks oli rõõm näha oma silmaga Fayoumi portreid (Fayoumi külastusest siin: https://tasneemu.wordpress.com/2021/01/22/talvine-reis-fayoumi-korbeisse/), Tutankhamun’i tooli ja trooni, ning erinevaid tollase elu-oli detaile esitlevaid makette, samuti tänapäevani säilinud seemneid ja kuivatatud taimi, isegi mummifitseeritud toitu.

Soovitan planeerida selle muuseumi külastuseks u. 5h, siis peaks rahulikult enamuse saama üle vaadata. Kuna pool mu perest väsis vahepeal ära siis meie veetsime seal vaid 3h. Edasi siirdusime hoopis Attaba turul asuvasse kasutatud raamatute turule, kust leidsin korraliku koguse inglisekeelseid lasteraamatuid poistele suvelugemiseks. Cairo kesklinn on juba selline koht mida meie väldime et kui kord sinna juba minna, siis tuleb mitu võimalust ära kasutada.

Toon siia ka mõned pildid, lihtsalt siin-seal klõpsitud, detailidest või esemeist mis minu, kui ajaloost vähe teadva inimese pilku püüdis:

Lisa kommentaar

Arhiiv

Sadaf’s Space: From Blog to Books

An organic, 18-year-old blog that does not have a single AI-generated word.

Stories for Muslim Kids

Short Stories for Muslims of Different Ages