Saqqara … ja natuke Memphist ka

1

juuli 15, 2022 kirjutas Tasneem

Lõpuks viis ka meie tee Saqqara’sse, kõige olulisemasse iidse Memphis linna surnuaeda. Ses surnuaias saab näha kogu iidset Egiptuse ajalugu alates esimese kahe dünastiaga kuni Kopti ajastuni välja. Siin asub Egiptuse vanim (mõningatel andmetel maailma vanim) üleni kivimaterjalist suur-ehitis: Djoser püramiid. Vanim püramiid mille seintel on Püramiidi Tekstid: püramiid Unas. Siin asuvad nii kuningate kui muude aadlike hauad. Ja loomulikult ei saa mainimata jätta Serapeum’i, maa-alused tunnelid kuhu maeti Apis Bulls (viljakuse-, jõu- ja uuestisünnijumal). Mitte iga pull ei saanud Ptah lihalikuks kehastuseks, vaid sel pullil pidid olema kindlad märgid. Leides tingimustele vastavate märkidega pulli, toodi see templisse, anti talle haaremitäis lehmasid ja asuti teda jumaldama.

Meil ei õnnestunud läbi käia kogu ala, seega annan lühiülevaate vaid neist paigust kus me täna käisime. Plaanime siis, kui sealne muuseum on renoveerimistööd valmis saanud, teha sinna veel ühe retke.

Tomb of Mereruka. Mereruka oli kuningate Teti ja Pepy I vesiiriks. Ta oli ka kuningas Teti tütre abikaasa. Selles hiiglasuures mastabas on 33 ruumi (erinevatel andmetel on seal 30 või natuke peale), millest osad on pühendatud tema naisele ja pojale. Seina-graveeringud on põnevad, teemadeks on karjakasvatus, jõehobu harpuunimine, kalastamine, linnukasvatus, kullast voolimise kunst ja paljud teised, ning siin asub ka Mereruka elusuurune kuju.

Pyramid of Teti. Teti püramiid on ehitatud 6-ndal dünastial, selle dünastia esimesele kuningale Teti’le. See püramiid on teiseks vanimaks püramiidiks, millel on kasutatud püramiidi tekste, mille eesmärgiks oli kuningat kaitsta tema surmajärgsel teekonnal. Hauakambri lagi oli esialgselt olnud tumesinine kuldsete tähtedega. Tänaseks ei ole seal järel ei kulda ega sinist kahjuks.

Tomb of Kagemni. Kagemni oli kuningas Teti vesiir ja peakohtunik. Ka tema olevat olnud abielus kuningas Teti tütrega. Kagemni mastaba on üks suurimaid Saqqaras, 32 m. x 32 m. Seinagraveeringud olid suhteliselt sarnased Mereruke mastabale, kuigi siin oli rohkem tantsu kujutavaid stseene.

Serapeum. Memphis linnas jumaldati Ptah jumalust ja tema lihalikuks maapealseks esindajaks peeti Apis pulli. Nende pullide mumifitseeritud kehad maeti siia Serapeum’i. Praegu on Serapeumis vaatamiseks 24 sakrofaagi, millest vaid üks oli leitud suletuna. Meie giidi sõnul on tarvis 500 meest et sakrofaagi kaant liigutada. Kuidas hauaröövlid seda teinud olid, on teadmata. Arheoloogid suletud sakrofaagi kaant küll ei liigutanud vaid lõhkasid kivikirstu küljest tüki lihtsalt välja. Siia maeti pulle u.1400 aasta jooksul, New Kingdom ajastust kuni Ptolemaic perioodini välja. Siia on kokku maetud vähemalt 60 Apis pulli.

Ühes tunneli servas sai näha mitmeid süvendeid, milledes oli leitud steelid (stelae).

The tomb of Ty. Üheks ‘must visit’ hauakambriks on Ty tomb. Ty oli 5. dünastia ajal kuningliku õukonna juuksur, samuti kuninglikule perekonnale kuulunud talude ja karjade kontrollija. Ta oli ka Abu Sir püramiidi ning päikesetemplite (sun temples) ülevaataja. Ty polnud ise kuninglikust soost ent tema naine ja lapsed olid. Esialgselt oli mastaba maapealne ehitis olnud ent aja jooksul liiva sisse vajunud. Mastaba graveeringud kujutavad Ty, tema naist ja nende kahte poega. Haua seinu kaunistavad ka üksikasjalikud stseenid Old Kingdomi aegsest igapäevaelust, sealhulgas mehed ja naised kes töötavad põldudel, valmistavad toitu, kalastavad, ehitavad paate, tantsivad, kauplevad ja väldivad krokodille. Ohverdussaalis seisab Ty elusuurune kuju, ent see pole originaal, vaid on replica. Originaal on viidud muuseumi.

Kreeka filosoofide ja poeetide hemicycle. Ptolemy I ajal oli siia paigutatud 11 kuulsa Kreeka folosoofi ja luuletaja kujud poolratta kujulisesse rivvi. Siin oli esindatud Pindar, Plato, Protagoras, Aristotele ja Homer kujud. Täna saab siin näha vaid seitset lagunenud kivikuju.

The Tomb of Ptahhotep and his son Akhethotep. See kaksikhaud on ehitatud isale ja pojale, kes mõlemad olid ülemkohtunikud ja vesiirid, Djedkare-Isesi ja Unas’e valitsusajal 5. dünastia lõpul. Nii nagu eelnevate mastabade puhul, ka siin sai nähea stseene igapäevaelust ning reliife siia maetud isikutest.

Step Pyramid Complex. Viimaks jõudsime oma teekonnal Djoser püramiidi ja selle ümbruseni. Kompleksi ümbritseb kõrge kivisein, kompleks ise koosneb kümnest arhitektuursest elemendist: entry colonnade, the Court of Columns, Step Pyramid, North and South Houses, Heb Sed Court, Serdab and temple to the ka, King’s burial chamber, South Tomb.

Tomb of Princess Idut. Seda hauda peetakse üheks kõige kaunimaks siinseks. Kui ma sordin oma pilte läbi siis olen vist väsimusest selle haua läbi käinud ilma rohkem kui paar pilti tegemata. Ehk tulen siia järgmisel korral tagasi.

New Kingdom Cemetery. Siit leiab haudu peaaegu igast Egiptuse ajastust. Siia on maetud mitmed kaheksateistkümnenda kuni kahekümnenda dünastia tähtsad ametnikud. Nende hulgas on Ptahemwia, Maya ja Tia. Siin on ka hauaplats, mille Horemheb enne kuningaks saamist endale kavandas. Maya soovitan kindlasti üle vaadata, see paik jättis mulle enim meedlivama mulje kõigist päeva jooksul nähtud haudadest.

Lisa 2024, meie teine reis Saqqarasse ja seekord vaatasime ka Memphise üle.

Pyramid of Unas. Meie esimeseks sihtpunktiks sai seekord Kunigas Unas’e püramiid (viienda dünastia viimane vaarao). Seda püramiidi peetakse üheks väikseimaks Old-Kingdom’i püramiidiks, ent oluliseks teeb selle detail et see on esimene teadaolev püramiid millel on seintele kirjutatud püramiidi tekstid. Hauakambrisse viib 50m pikkune kallakuga koridor. Tegelikult kuulub selle püramiidi kompleksi veel tempel, pikk teerada selle templi juurest, surnukuur, kultuspüramiid ning peamine Unas Püramiid.

Kiirelt käisime läbi ka Maya hauakambri mis sai nüüd juba teistkorda üle vaadatud, seega ma sest enam pikemalt ei jutusta ja pilte ka ei näita.

Tomb of Pay and Raia. Siin oli suurimaks vaatamisväärsuseks Raya (Pay poja) sakrofaag.

Tomb of Horemheb. Ka see tomb sai meil nüüd teiskorda üle vaadatud. Horemheb oli Tutankhamun’i sõjaväe ülemjuhataja. Ta esialgu lasi ehitada selle hauakambri iseendale, ent hiljem, peale Tutankhamuni järeltulija Ay surma sai temast endast vaarao ning tema surnukeha maeti Luxorisse hoopis. Siia hauda oli maetud Horemheb’i kaks naist Mutnedjmet ja Amenia.

Tomb of Irukaptah. See tomb on tuntud ka nime järgi: lihuniku haud. Irukaptah oli viineda dünastia ajal lihunike ülem. Ka haua seintel on kujutatud kogu lehma tapmise protsessi.

Khnumhotep ja Niankhkhnum. Nende kahe mehe lugu on segane. Ühe teooria järgi olid nad vennad, teise järgi aga geid. Mõlemad olid aga abielus naistega ning neil oli ka järglasi.

The mastaba tomb of Nikauisesi. Tegemist on kuuenda dünastia ajal varahoidja ja ülevaataja hauaga.

Ega sellega nüüd Saqqara veel läbi käidud saanud. Seal on avastamist veel ja veel. Mõningad kohad soovisiksin veel ära mainida mis kindlasti põnevad on läbi käia aga hetkel külastajatele suletud seoses arheoloogiliste kaevandustega on Pepi I ja Pepi II püramiidid. Ka püramiid Neith. Kui ma nüüd õigesti mäletan siis kuulus Kaaper tomb on avatud vaid eriloaga ja suure hinnaga. Prophet Youssef vangla aga on avatund ent meie giidi sünul pole ühtegi tõestust et see tõesti oli seesama vangla ja seega ta tungivalt soovitas meil see koht vahele jätta.

Enne lahkumist külastasime aga vastavatud Imothep muuseumi. Hästi tilluke, ent väga kaunis muuseum on. Kindlasti soovitan külastada. Peale pikka päeva püramiide ja hauakmbreid mööda turnides enam suurt muuseumi läbi käia ei tahaks ega jõuakski ju.

Ja kel veel jaksu, üks väike kiire tiir ka Memhises ära käia, soovitan soojalt. Suurm vaatamisväärsus on hiiglaslik Ramses II kuju, samuti suur Sphinx. Ülejäänud kujud ja tükikesed on hägune meenutus tollasest suurest ja uhkest linnast.

1 thoughts on “Saqqara … ja natuke Memphist ka

  1. […] Kes jaksab, võib edasi liikuda Memphisesse, et ühildada need kaks lähestikku asuvat paika ühtseks ühepäevaretkeks. Memphises käigust rääkisin oma Saqqara postituse viimases lõigus: https://tasneemu.wordpress.com/2022/07/15/saqqara/ […]

    Meeldib

Lisa kommentaar

Arhiiv

Sadaf’s Space: From Blog to Books

An organic, 18-year-old blog that does not have a single AI-generated word.

Stories for Muslim Kids

Short Stories for Muslims of Different Ages