Värviliste püramiidide küla, Dhashur

Lisa kommentaar

aprill 12, 2024 kirjutas Tasneem

Sel Eid pühadel otsustasime teha väikese väljasõidu Dhashur nimelisse külakesse, kus on tänaseni säilinud 5 püramiidi, milledest kahte lubatakse ka sisse minna.

Kuulsaim ja ühtlasi ka põnevaim neist on Bent pyramid. See püramiid ehitati vaarao Sneferu ajal, Old-Kingdom, u.2600 B.C. Bent püramiid oli ajaloos esimene katse ehitada sirgete siledate seintega püramiidi. Ehituse käigus aga muudeti kallet. Kõige tõenäolisema põhjendus sellele on et konstruktsioon oli hakanud mõranema, mille tõttu lisati konstruktsioonile imporditud tugevad puitpalgid ning muudeti kalle poolel ehitusel laugemaks. Meile aga tundub selle püramiidi ‘vigaseks’ nimetamine ülekohtune. Kui toonane viga suudeti parandada sedasi et kogu ehitis seisab püsti ja sinna saab ohutult sisse ronida veel tänapäevani, siis on see üks ütlemata asjalik parendus. Pealegi, pole ju teist sellise omapärase kaldega püramiidi. Rääkides sellest mida selle sisemus aga pakub, pean ütlema et see on üks kõige hullem … kõige püramiidisem püramiid üldse. Me omakeskis hakkasime seda kutsuma lõputuks püramiidiks. Selles olid pikad käigud, tunnelid ja kõrged trepid…iga kord kui tundus et hakkad lõppu jõudma, selgus et uus ja põnev teekond on veel ootamas ees. Me olime hingetud. Me roomasime nahkhiirte väljaheidete sees. Ha-ha—ma tegelikult ei tuvastanud väljaheiteid aga nahkhiiri oli seal palju, ju siis ka nende väljaheiteid kogu tunnelirägastikus mida mööda me käpukil roomasime. Sellele vaatamata 5* on meie hinnang. Minu arvates kõige eksootilisem püramiidi elamus üldse. Muidugi saab veelgi vägevamaid elamusi mõnes teises püramiidis aga niipalju kui mina neist kuulnud olen, siis need pole tavaturistidele avatud ja tuleb välja käia tuhandeid dollareid et saada eraldi ministeeriumi luba.

Üheks selliseks püramiidiks mille külastuseks on eriluba tarvis on the Black pyramid. Seepärast nägime me seda vaid eemalt. Isegi selle ümbrusesse polnud lubatud minna. Selle püramiidi ehitus leidis aset kuningas Amenemhat IIl valitsemisajal, Middle Kingdom, 2055–1650 BC. Väljakaevamistele ei pidanud ebakindel pinnas vastu ja seega on arheoloogilised kaveamised katkenud. Selle püramiidi all/sees on mitmeid hauakambreid kõrgest soost naistele, ka kunigale aga tema polnud siia maetud, mitmeis neist on aarded tänaseni veel sees.

The Red pyramid. See püramiid on esimene sirgete seintega ehitatud püramiid. Nagu ka Bent püramiid, seegi oli ehitatud Sneferu ajal, Old Kingdom, 2575–2563 B.C. Sel peaks olema punakas varjund, mida mina kohapeal küll ei täheldanud. Seda püramiidi kutsutakse ka nahkhiire püramiidiks, meie kutsume seda haisvaks püramiidiks, sest et uriinihais selle sees oli lämmatav. Sel püramiidil pole ventilatsioonisüsteemi, nagu seda on näiteks Bent püramiidil, mis ongi haisu põhjuseks. Õnneks pole siinsed tunnelid pikad ning õige pea avaneb väike ruumike kust olla leitud kellegi luud. Peetakse aga vähe tõenäoliseks et need vaaraole olla kuulunud.

Lisaks eelnevaile, on seal veel Pyramid of Sesostris III, White pyramid (sellest pole tänaseks enam midagi järel), King Senusret III matmispaik, Pyramid of Ameny Qemau… ja ka mitemid teisi mida lähemalt uurida ei lubata või pole enam tänapäeval võimalik.

Kes jaksab, võib edasi liikuda Memphisesse, et ühildada need kaks lähestikku asuvat paika ühtseks ühepäevaretkeks. Memphises käigust rääkisin oma Saqqara postituse viimases lõigus: https://tasneemu.wordpress.com/2022/07/15/saqqara/

Lisa kommentaar

Arhiiv

Sadaf’s Space: From Blog to Books

An organic, 18-year-old blog that does not have a single AI-generated word.

Stories for Muslim Kids

Short Stories for Muslims of Different Ages