Doum ja astelpaju vili

Lisa kommentaar

veebruar 10, 2024 kirjutas Tasneem

Taaskord õnnestus mul proovida kaht uut ja põnevat puuvilja.

Esimene neist on Doum, pildil see suurem vili. Enamasti valmistatakse sest karastavat jooki. Ent eelnevate põlvkondade laste hulgas (tänapäeval enam vist mitte niiväga) oli see vili niisama närimiseks. Miks ma kasutasin sõna ‘närima’ tuleneb sellest et viljaliha on puine. Doumi välispind on kõva, jättes mulje kiviga sarnasest tekstuurist. Ent kui sul õnnestub vilja koor eemaldada, avaneb sellest pehmem ent siiki puine viljakeha kiht, jätkudes suure seemnega keskel. Maitselt on see vili magushapukas, meenutades Eesti peenleiba; üldsegi mitte sarnane piparkoogile, olenemata et Doum palmi teiseks nimeks on ‘gingerbread tree’. Doum vili sisaldab toitvaid ja ravivaid omadusi. Üks Pakistani ja Süüria teadlaste poolt kirja pandud uurimustöö väidab et Doum jahul on põletikuvastane, antioksüdantne, antibakteriaalne ja vähivastane mõju (https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2022.2078836). Teise uuringu on läbi viinud Alexandria Ülikool milles uuriti Doum vilja mõju diabeet haigusele ja selle võimalikule ravile (https://www.scirp.org/journal/paperinformation?paperid=98950). Erinevaid uurimustöid leiab interentiavarustest, nii et otsige ise kel huvi.

Iidsel ajal oli Doum palm püha puu, sümboliseerides mehelikkust ja tugevust. Lisan siia veel ühe vahva pildi mis sai tehtud Imhotep Muuseumis 2024. Siin ühe hästi säilinud juustu kõrval esitletud ka Saqqara haudadest leitud Doum viljad. Lisaks oli neid vilju leitud ka kuulsast Tutankhamum hauast.

Teiseks viljaks on mul, نبق, mis on siis tuttav ilmselt paljudele Eestlastele (minule kuigi mitte): astelpaju vili. See vili pole teab mis maitseelamus, kuigi mitte ka paha, on teda ehk soovitav süüa selle tervislike omaduste poolest. Ma kahtlustan et see sinne astelpaju vili võib olla natuke teisem liik Eestis kasvavast taimest, ent ju ta ikka samasse perekonda kuuluv on.

Lisa kommentaar

Arhiiv

Sadaf’s Space: From Blog to Books

An organic, 18-year-old blog that does not have a single AI-generated word.

Stories for Muslim Kids

Short Stories for Muslims of Different Ages