Jalutuskäik Al Muzzi li-Din Allah tänaval

Lisa kommentaar

veebruar 7, 2024 kirjutas Tasneem

Old-Cairo pakub ohtralt uudistamist ja silamilu. Sedakorda jalutasime läbi vaid ühe kuulsa tänava, mis võttis meil kogu päeva, seda nii et viimase moshee ja linnamüüri uurimiseks enam piisavalt aega ei jäänudki.
Al Muzzi il-Din Allah tänav on üks turismirohke ja üllatusi pakkuv paik. Tänava alguses asuvas piletikioskis saab osta piletid, millega pääseb kõigisse oluisematesse hoonetesse sisse. Enamuis hooneis on ka giidid uksel kes pakuvad end abiks ringkäigul. Seda võimalust me ka enamasti kasutasime sest et need kõikse põnevamad nurgad tihtilugu leiab üles vaid giidi juhatusel.

Meie päev algas tegelikult natukese enne Khan El-Khalil’le jõudmist. Nimelt külastasime me Al-Hussein Mosheed, mis on siis üks olulisim Shiia pühapaiku Cairos. Üks ütlemata kaunis moshee see on.

Teiseks hooneks mis meie teele jäi oli Mosque-Madrasa of Sultan al-Ashraf Barsbay. nagu nimigi ütleb on tegemist kooli-mosheega, lisaks on ses hoones veel mausoleum.

Seejärel siirdusime Madrasa and Mausoleum of al-Salih Najm al-Din Ayyub, Al Muzzi il-Din Allah tänavale. See moshee-kool on ajalooliselt oluline kuna see on esimene teadaolev kool, mille juurde on ehitatud hauakamber. Teiseks oluliseks detailiks selle hoone puhul on selle palve nišš’i marmorkate, mis on üheks varaseimaks selliseks näiteks. Kolmas oluline fakt selle kooli puhul on see, et see on üheks esimeseks kooliks mis sisaldas endas kõiki nelja Sunni kooli.

Otse loomulikult oli meie järgmiseks sihtpunktiks Complex of Sultan al-Mansur Qalawun. See complex sisaldab endas moshee-kooli, mausoleumi ja haiglat. See on kõige vanem tänapäevani säilinud hoone selles piirkonnas.

Madrasa of al-Nasir Muhammad. See complex on ehitatud eelneva complexi ehitaja, Sultan al-Mansur Qalawun, poja poolt.

Meie järgmiseks paigaks oli üks ütlemata põnev paik, Hammam of Sultan Inal. Minu jaoks oli see esimest korda päris hammamis/pesumajas/vannimajas käia. Kõik ruumid ses olid lihtsad ja seega ma ka neid ei pildistanud, ent giidi juhatusel ja selgitusel veetsime me seal päris põnevalt aega. Tõeline elamus mida ei soovita vahele jätta.

Mosque-Sabil of Sulayman Agha al-Silahdar. Siin on esindatud moshee, joogikoht ja Qurani kool. Maa-alusesse tsisterni (hästi suurde ja sügavasse ruumi) saab ka sisse minna ja omaenese häälekaja kuulata. Me ses paigas väga pilte ei teinudki, mõningates põnevates kohtades kipub pildistamine ära ununema.

Järgnes päeva põnevaim paik, Bayt al-Suhaymi. Me veetsime ses tohutult suures hoones päris mitu tundi. Soovitan kindlasti võtta giidi. Meie oma valdas suurepäraselt inglise keelt ja temast õhkas kirgast ajalooarmastust. Tõeliselt põnev kaaslane neis ajaloolistes ruumides ringi kolamiseks. Selles hoones on 115 ruumi. Teisel korrusel on naiste külalistetoad ja sünnitustuba ning esimesel korrusel on meeskülaliste tuba, eeshoov ja tagahoov. Seal on veel sadu muid ruume, magamistoad, pesuruumid, wc jne. See hoone on täielikult säilinud ja seega väga põnev paik uudistamaks.

Viimaks käisime kiirelt veel Al-Hakim moshees aga kuna kell oli vahepeal 17:00 saanud, oli külastusaeg kõigis paigus läbi saanud ja meie sunnitud oma retk lõpetama. Lisan siia postituse lõppu veel paar pilti:

Lisa kommentaar

Arhiiv

Sadaf’s Space: From Blog to Books

An organic, 18-year-old blog that does not have a single AI-generated word.

Stories for Muslim Kids

Short Stories for Muslims of Different Ages